Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto karmelowe jest dość pracochłonne. Warto jednak poświęcić mu trochę czasu. Zachwyci każdego miłośnika karmelu!
Tortownica 23 cm
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7251
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2699
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20216
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 585
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 822
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7251
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2699
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20216
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 585
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 822
Składniki
Mikserem na wysokich obrotach utrzyj jajka (całe, w temperaturze pokojowej) z cukrem i miodem na jasną, puszystą masę – miksuj tak długo, aż potroi swoją objętość. Przesiej przez sitko mąkę. Dodaj partiami do masy, delikatnie mieszając ją szpatułką (tylko do połączenia składników).
Wyłóż dno tortownicy o średnicy około 23 cm papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 4o minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Długim, ostrym nożem skrój wierzchnią warstwę ciasta, by wyrównać jego powierzchnię. Następnie przekrój ciasto na 3 blaty. Odkrojony wierzch rozkrusz i odłóż do miski. Połącz z połową drobno posiekanych orzechów.
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) cukier trzcinowy i wanilinowy. Mieszaj go co pewien czas, by się nie przypalił. Gdy cukier się skarmelizuje, dodaj wodę, nie przerywając mieszania. Po chwili dodaj masło, a gdy się rozpuści – śmietanę kremówkę. Mieszaj jeszcze przez chwilę, aż masa karmelowa zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej zmiksuj na puch. Nie przerywając miksowania, partiami dodaj do niego masę krówkową (także w temperaturze pokojowej). Połącz krem z resztą rozdrobnionych orzechów – nie muszą być posiekane tak drobno, jak pierwsza połowa.
Przełóż kremem blaty ciasta (odłóż trochę do dekoracji). Oblej całość masą karmelową i posyp okruszkami ciasta wymieszanymi z orzechami. Udekoruj resztą kremu i posypka czekoladową. Przechowuj ciasto karmelowe w lodówce.