Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto karmelowe jest dość pracochłonne. Warto jednak poświęcić mu trochę czasu. Zachwyci każdego miłośnika karmelu!
Tortownica 23 cm
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3944
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 367
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 74
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 331
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3944
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 367
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 74
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 331
Składniki
Mikserem na wysokich obrotach utrzyj jajka (całe, w temperaturze pokojowej) z cukrem i miodem na jasną, puszystą masę – miksuj tak długo, aż potroi swoją objętość. Przesiej przez sitko mąkę. Dodaj partiami do masy, delikatnie mieszając ją szpatułką (tylko do połączenia składników).
Wyłóż dno tortownicy o średnicy około 23 cm papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 4o minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Długim, ostrym nożem skrój wierzchnią warstwę ciasta, by wyrównać jego powierzchnię. Następnie przekrój ciasto na 3 blaty. Odkrojony wierzch rozkrusz i odłóż do miski. Połącz z połową drobno posiekanych orzechów.
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) cukier trzcinowy i wanilinowy. Mieszaj go co pewien czas, by się nie przypalił. Gdy cukier się skarmelizuje, dodaj wodę, nie przerywając mieszania. Po chwili dodaj masło, a gdy się rozpuści – śmietanę kremówkę. Mieszaj jeszcze przez chwilę, aż masa karmelowa zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej zmiksuj na puch. Nie przerywając miksowania, partiami dodaj do niego masę krówkową (także w temperaturze pokojowej). Połącz krem z resztą rozdrobnionych orzechów – nie muszą być posiekane tak drobno, jak pierwsza połowa.
Przełóż kremem blaty ciasta (odłóż trochę do dekoracji). Oblej całość masą karmelową i posyp okruszkami ciasta wymieszanymi z orzechami. Udekoruj resztą kremu i posypka czekoladową. Przechowuj ciasto karmelowe w lodówce.