Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto wypiek, który sprawdzi się doskonale zarówno w czasie rodzinnych uroczystości jaki w roli słodkiego dodatku do popołudniowej kawy. Gwarantujemy, że gdy ciasto kawa z mlekiem pojawi się na stole, nikt nie odmówi chociaż małego kawałka.
Do tego przepisu przyda ci się tortownica o średnicy około 23-24 cm.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5509
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1008
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11987
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5509
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1008
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11987
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu kakaowo-kawowego. Białka umieść w wysokim naczyniu, wsyp odrobinę soli. Zacznij ubijać na wysokich obrotach. Kiedy masa zacznie robić się gęsta i sztywna, dodawaj stopniowo cukier. Białka powinny być błyszczące i dobrze ubite.
Przesiej mąkę pszenną wraz z łyżeczką proszku do pieczenia i kakao. Dodaj do masy z białkami i delikatnie wymieszaj szpatułką. Umieść biszkopt w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie odstaw ciasto do wystygnięcia. Teraz przygotuj mus czekoladowy. Białka oddziel od żółtek i odłóż je, przydadzą się później. W małym rondlu umieść śmietanę, żółtka, cukier i kakao. Miksuj krótko.
Podgrzej masę na małym ogniu. Cały czas mieszaj, aby się nie zwarzyła. Kiedy zacznie się gotować, zdejmij z ognia. Dodaj posiekaną czekoladę i masło. Mieszaj tak długo aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw do ostudzenia.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj partiami do masy czekoladowej. Odstaw do zgęstnienia. Spód ciasta namocz w kawie.
Kiedy mus czekoladowy będzie gęsty, przełóż go na przestudzony biszkopt. Teraz ubij śmietanę wraz z mascarpone na gęstą i sztywną masę. Pod koniec dodaj cukier i jeszcze krótko miksuj. Udekoruj kremem śmietanowym ciasto i przełóż do lodówki.