Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś słodkiego dla amatorów kawy: kawowy biszkopt przełożony kawową masą:)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5789
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 262
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5789
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 262
Składniki
Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem z na jasną masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą rozpuszczalną /najlepiej użyć kawy typu creme; kawę granulowaną trzeba rozkruszyć i przesiać przez sitko/ i porcjami dodajemy do masy jajecznej. Formę /moja miała wymiary 25x25/ natłuszczamy i przekładamy do niej przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok 30 min - "do suchego patyczka". Odstawiamy do wystudzenia.
Masa: kawę rozpuszczalną i mleko w proszku rozpuszczamy w 1/5 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, przygotowujemy z godnie z przepisem na opakowaniu /jeśli trzeba to podgrzewamy/ a następnie a następnie studzimy/ mieszamy z kawą z mlekiem do czasu całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę miksujemy na sztywno z cukrem a na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę z kawą. Dokładnie mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na jeden blat przekładamy przygotowaną masę kawową i nakrywamy drugim blatem lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.