Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś słodkiego dla amatorów kawy: kawowy biszkopt przełożony kawową masą:)
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5208
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34467
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2124
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113794
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5208
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34467
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2124
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113794
Składniki
Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem z na jasną masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą rozpuszczalną /najlepiej użyć kawy typu creme; kawę granulowaną trzeba rozkruszyć i przesiać przez sitko/ i porcjami dodajemy do masy jajecznej. Formę /moja miała wymiary 25x25/ natłuszczamy i przekładamy do niej przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok 30 min - "do suchego patyczka". Odstawiamy do wystudzenia.
Masa: kawę rozpuszczalną i mleko w proszku rozpuszczamy w 1/5 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, przygotowujemy z godnie z przepisem na opakowaniu /jeśli trzeba to podgrzewamy/ a następnie a następnie studzimy/ mieszamy z kawą z mlekiem do czasu całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę miksujemy na sztywno z cukrem a na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę z kawą. Dokładnie mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na jeden blat przekładamy przygotowaną masę kawową i nakrywamy drugim blatem lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.