Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co może być pyszniejszego jako dodatek do kawy niż wspaniałe ciasto kawowe? Ten imponujący deser wykonasz w bardzo prosty sposób. Zauroczysz się wilgotnym i miękkim biszkoptem, lekkim kremem śmietanowym oraz wyczuwalnym aromatem kawy. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Polecam.
Odsłon: 324
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 246
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2484
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 51
Polecam.
Odsłon: 324
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 246
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2484
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 51
Składniki
Wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z octem i energicznie wymieszaj widelcem. Ubij białka na sztywną pianę, utrwalając cukrem. Gdy cukier będzie całkowicie rozmieszany, dolej żółtka i utrzyj na puszysty krem. Po czym powoli zacznij dodawać sypkie składniki. Wymieszaj dokładnie i przelej ciasto do formy (ok.23 × 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudź biszkopt i przetnij go na 3 części. Jeśli włożysz biszkopt do lodówki albo zostawisz do przestudzenia przez cała noc, placek będzie łatwiejszy do pokrojenia i nie będzie się kruszył.
Zaparz kawę w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia. Jeśli ciasto będą jedli dorośli gustujący w alkoholowych posmakach, dolej do naparu kilka łyżek likieru kawowego lub rumu. Serek mascarpone utrzyj mikserem. W drugiej misce ubij zimną śmietanę i utrwal ją cukrem pudrem. Delikatnie połącz obie masy i wymieszaj na gładki krem.
Przystąp do złożenia ciasta. Spodnią część ciasta równomiernie polej ponczem i wyłóż pierwszą warstwę kremu (będą ci potrzebne 4 równe porcje kremu). Równomiernie rozprowadź i przykryj drugim biszkoptem. Ponownie polej ponczem i rozsmaruj kolejną porcję kremu. Złóż ostatni biszkopt i lekko dociśnij ciasto. Nasącz placek ostatnią porcją ponczu, posmaruj dżemem lub powidłami, rozłóż krem i równo rozsmaruj. Posyp wierzch kakao lub rozpuszczalną kawą. Ostatnią część kremu włóż do rękawa cukierniczego i wykonaj nim wzory/róże na górze ciasta. Deser możesz jeszcze raz oprószyć kakao lub kawą. Schładzaj ciasto w lodówce i podawaj dopiero po około 2 godzinach.