Co może być pyszniejszego jako dodatek do kawy niż wspaniałe ciasto kawowe? Ten imponujący deser wykonasz w bardzo prosty sposób. Zauroczysz się wilgotnym i miękkim biszkoptem, lekkim kremem śmietanowym oraz wyczuwalnym aromatem kawy. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Ciasto kawowe
Składniki
Ciasto
- 220 g cukru drobnego
- 160 g mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki kakao
- 1-2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 6 jajek
- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ok 100 ml wrzątku
- ewentualnie 2-3 łyżki likieru kawowego
- kakao do posypania
Krem
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 2-4 łyżki cukru pudru
- kilka łyżek dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
Składniki
Ciasto
- 220 g cukru drobnego
- 160 g mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki kakao
- 1-2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 6 jajek
- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ok 100 ml wrzątku
- ewentualnie 2-3 łyżki likieru kawowego
- kakao do posypania
Krem
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 2-4 łyżki cukru pudru
- kilka łyżek dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych

Etapy przygotowania
Wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z octem i energicznie wymieszaj widelcem. Ubij białka na sztywną pianę, utrwalając cukrem. Gdy cukier będzie całkowicie rozmieszany, dolej żółtka i utrzyj na puszysty krem. Po czym powoli zacznij dodawać sypkie składniki. Wymieszaj dokładnie i przelej ciasto do formy (ok.23 × 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudź biszkopt i przetnij go na 3 części. Jeśli włożysz biszkopt do lodówki albo zostawisz do przestudzenia przez cała noc, placek będzie łatwiejszy do pokrojenia i nie będzie się kruszył.
Zaparz kawę w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia. Jeśli ciasto będą jedli dorośli gustujący w alkoholowych posmakach, dolej do naparu kilka łyżek likieru kawowego lub rumu. Serek mascarpone utrzyj mikserem. W drugiej misce ubij zimną śmietanę i utrwal ją cukrem pudrem. Delikatnie połącz obie masy i wymieszaj na gładki krem.
Przystąp do złożenia ciasta. Spodnią część ciasta równomiernie polej ponczem i wyłóż pierwszą warstwę kremu (będą ci potrzebne 4 równe porcje kremu). Równomiernie rozprowadź i przykryj drugim biszkoptem. Ponownie polej ponczem i rozsmaruj kolejną porcję kremu. Złóż ostatni biszkopt i lekko dociśnij ciasto. Nasącz placek ostatnią porcją ponczu, posmaruj dżemem lub powidłami, rozłóż krem i równo rozsmaruj. Posyp wierzch kakao lub rozpuszczalną kawą. Ostatnią część kremu włóż do rękawa cukierniczego i wykonaj nim wzory/róże na górze ciasta. Deser możesz jeszcze raz oprószyć kakao lub kawą. Schładzaj ciasto w lodówce i podawaj dopiero po około 2 godzinach.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2385

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 707
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2385

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 707



Składniki
- 220 g cukru drobnego
- 160 g mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki kakao
- 1-2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 6 jajek
- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ok 100 ml wrzątku
- ewentualnie 2-3 łyżki likieru kawowego
- kakao do posypania
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 2-4 łyżki cukru pudru
- kilka łyżek dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
Wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z octem i energicznie wymieszaj widelcem. Ubij białka na sztywną pianę, utrwalając cukrem. Gdy cukier będzie całkowicie rozmieszany, dolej żółtka i utrzyj na puszysty krem. Po czym powoli zacznij dodawać sypkie składniki. Wymieszaj dokładnie i przelej ciasto do formy (ok.23 × 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudź biszkopt i przetnij go na 3 części. Jeśli włożysz biszkopt do lodówki albo zostawisz do przestudzenia przez cała noc, placek będzie łatwiejszy do pokrojenia i nie będzie się kruszył.
Zaparz kawę w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia. Jeśli ciasto będą jedli dorośli gustujący w alkoholowych posmakach, dolej do naparu kilka łyżek likieru kawowego lub rumu. Serek mascarpone utrzyj mikserem. W drugiej misce ubij zimną śmietanę i utrwal ją cukrem pudrem. Delikatnie połącz obie masy i wymieszaj na gładki krem.
Przystąp do złożenia ciasta. Spodnią część ciasta równomiernie polej ponczem i wyłóż pierwszą warstwę kremu (będą ci potrzebne 4 równe porcje kremu). Równomiernie rozprowadź i przykryj drugim biszkoptem. Ponownie polej ponczem i rozsmaruj kolejną porcję kremu. Złóż ostatni biszkopt i lekko dociśnij ciasto. Nasącz placek ostatnią porcją ponczu, posmaruj dżemem lub powidłami, rozłóż krem i równo rozsmaruj. Posyp wierzch kakao lub rozpuszczalną kawą. Ostatnią część kremu włóż do rękawa cukierniczego i wykonaj nim wzory/róże na górze ciasta. Deser możesz jeszcze raz oprószyć kakao lub kawą. Schładzaj ciasto w lodówce i podawaj dopiero po około 2 godzinach.
Pyszotka:)
Bardzo apetyczne ciasto :)
Bardzo apetyczne , smaczne ciasto.)
Pyszne ciasto bardzo lubię smak kawy w cieście w połączeniu z dżemem porzeczkowym i kremem śmietanowym