Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kawowo dyniowe jest z pewnością praco- i czasochłonne, ale warto je przygotować na niedzielę czy specjalne okazje. Jest delikatne i rozpływające się w ustach. Łączy ze sobą dość smaki w dość ciekawym mariażu – nieco gorzki i kawowy spód z delikatną i nieco mdłą dynią i mocno słodką bitą śmietaną.
Składniki
Przygotuj spód. Utrzyj masło z cukrem na puch. Dodawaj po jednym jajku i mieszaj do połączenia. Dodaj mąkę, kawę, sól i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut, aż spód będzie stabilny. Wyjmij go i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj warstwę dyniową. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do ostudzenia. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodaj puree z dyni, cukier i przyprawę. Wymieszaj do połączenia. Dodaj chłodną już, ale niezastygniętą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na spód kawowy. Całość wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Przygotuj bitą śmietanę. Bardzo zimną śmietankę wlej do dużej miski, najlepiej metalowej. Dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijaj całość, rozpoczynając od niskich prędkości miksera do wysokich, aż powstanie sztywna piana. Rozprowadź 2/3 bitej śmietany na warstwie dyniowej, a pozostałą przenieś do rękawa cukierniczego i zrób dekoracyjne gwiazdki. Przenieś ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przygotuj lukier. W mikserze utrzyj serek z masłem na gładką masę. Dodaj miód, cukier puder i sól. Dobrze wymieszaj. Na cieście rozłóż pokruszone orzechy pekan i posyp je skórką pomarańczową. Ciasto kawowo-dyniowe podawaj polane przygotowanym lukrem.