Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kawowo-orzechowe będzie wspaniałym bohaterem przyjęcia lub spotkania przy kawie. To połączenie wilgotnego kakaowego biszkoptu, aksamitnego kremu kawowego i wkładki bezowo-orzechowej, która wprowadza chrupkość i delikatną słodycz, doskonale komponując się z wyczuwalnym smakiem kawy. Jeśli chcesz podkręcić smak kawowej masy, dolej do niej łyżkę kawowego likieru lub rumu.
Blaszka: 23 x 33 cm
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1008
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1008
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę (23 x 33 cm) wykładając ją papierem do pieczenia. Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę, dosypując cukier. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Następnie dodawaj po jednym żółtku, miksując po dodaniu poprzedniego. Ubijaj na małych obrotach, dolewając olej, a na koniec partiami dosypuj mąkę z kakao i wymieszaj ciasto do połączenia składników. Przełóż ciasto do blaszki i wstaw do pieca na 20-25 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, odstaw do ostudzenia na 15 minut, po czym wyjmij z blaszki i zostaw do pełnego ostudzenia. Zimny biszkopt przetnij ostrym nożem na dwa równe blaty.
Przejdź do wykonania bezy. Ubij białka na sztywno, utrwalając ją cukrem. Następnie przesiej mąki z proszkiem do pieczenia do bezy, dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką. Upiecz bezę w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (o tych samych wymiarach co na biszkopt). Bezę piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczoną bezę wystudź.
Podczas studzenia biszkopta i bezy przygotuj krem. Do garnka wlej ok. 120 ml mleka, dodaj cukier i cukier waniliowy, po czym doprowadź do wrzenia (w międzyczasie cukier powinien się rozpuścić). Pozostałe mleko roztrzep w misce z żółtkami i proszkiem budyniowym. Wlej powstałą mieszaninę na gotujące mleko i mieszając, ugotuj budyń. Garnek z budyniem przykryj talerzykiem lub folią spożywczą i odstaw do ostudzenia. Dzięki przykryciu na budyniu nie wytworzy się sucha skorupka. Miękkie masło utrzyj z zimnym budyniem (dodając po łyżce), a na koniec dodaj proszek cappuccino i alkohol (opcjonalnie), po czym dokładnie wymieszaj. Odłóż ok. ¼ kremu, która będzie potrzebna do wykończenia ciasta, natomiast do reszty dosyp posiekane orzechy i wymieszaj łyżką.
Przejdź do złożenia ciasta. Na dolny blat biszkoptu wyłóż połowę kremu z orzechami, następnie ułóż orzechową bezę, przykryj resztą kawowo-orzechowego kremu i przykryj drugim kakaowym biszkoptem. Na wierzchu ciasta wyłóż resztę kawowej masy i wyrównaj do uzyskania idealnej gładkości na powierzchni. Ciasto kawowo-orzechowe wstaw do lodówki do schłodzenia i serwuj po kilku godzinach.