Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto o uroczo brzmiącej nazwie "Konik polny" z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom lekkich i orzeźwiających deserów. Miętowe ciasto "Konik polny" sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta. Każdy kto go spróbuje, będzie jak najczęściej poszukiwać pretekstu, aby zrobić je ponownie.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 511
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9739
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1142
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4489
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 511
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9739
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1142
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4489
Składniki
Połamaną na kostki czekoladę, herbatniki oraz miękkie masło zmiksuj w robocie kuchennym, tak aby uzyskać masę o konsystencji mokrego piasku. Przesyp ją na dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Ubij i wyrównaj przy pomocy kubeczka, tak aby powstał równy spód z niskim rantem. Wstaw do lodówki.
Pianki przesyp do rondelka i zalej mlekiem. Podgrzewaj do momentu aż całkowicie się rozpuszczą. Uważaj, aby masa się nie przypaliła, ani nie przywarła do ścianek - w tym celu należy ją ciągle mieszać.
Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, zdejmij ją z ognia i pozostaw do przestygnięcia. Następnie dodaj do niej likier, sok z limonki oraz aromat miętowy. Skosztuj - masa powinna mieć wyczuwalny aromat miętowy. W razie potrzeby dodaj nieco więcej. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywno, a następnie porcjami dodawaj ją do masy z pianek marshamllow. Za każdym razem ostrożnie mieszaj całość aż do całkowitego połączenia się składników.
Masę śmietanowo-piankową przelej na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj ciasto bitą śmietaną oraz otartą skórką z limonki.