Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopciuszek to bardzo niepozornie wyglądające ciasto, bez zbędnych zdobień. Zaskakuje jednak swoim wnętrzem – zupełnie jak bajkowa postać. Wilgotne ciasto makowe otoczone piernikiem i słodkim, śmietankowym lukrem: to przepis na idealny deser!
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 326
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 197
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 326
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 197
Składniki
Przygotuj warstwy piernikowe. Mąkę przesiej z przyprawami i proszkiem do pieczenia do dużej miski. Wszystkie pozostałe składniki piernika przełóż do osobnej miski i delikatnie wymieszaj do całkowitego połączenia. Mokre składniki przelej do suchych, a całość zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 28x15 cm. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. Celsjusza. Piernik wyjmij, ostudź i przekrój na dwa blaty.
Przygotuj warstwę makową. W misce wymieszaj wszystkie składniki warstwy makowej na jednolitą masę. Konsystencja powinna być na tyle płynna, by swobodnie można było przelać mieszankę do formy. Wylej mieszankę makową do tej samej formy co wcześniej, także wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. Celsjusza przez 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i całkowicie ostudź.
Przygotuj lukier. W misie robota kuchennego lub mikserem ubij ze sobą serek śmietankowy z miękkim masłem i ekstraktem waniliowym. Kiedy masa będzie gładka, dodawaj partiami cukier, cały czas mieszając.
Złóż ciasto. Na jednym blacie ciasta piernikowego rozsmaruj połowę lukru śmietankowego. Następnie połóż ciasto makowe i ponownie rozsmaruj drugą część lukru. Przykryj drugim blatem piernika. Ciasto kopciuszek podawaj posypane orzechami i migdałami, po schłodzeniu w lodówce.