Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Korowaj – ciasto, bez którego nie można było przygotować żadnego wesela! To rodzaj tradycyjnego pieczywa pszennego, kołacza, ozdobionymi różnymi ozdobami. Tradycyjnie w jego wypiekaniu nie mogli brać udziału mężczyźni. Choć dzisiaj tradycja ta raczej zostaje już zapomniana, warto zakosztować tego smaku.
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22123
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 140
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 414
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 132
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 176
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22123
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 140
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 414
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 132
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 176
Składniki
Mąkę i drożdże wsyp do miski. Wlej mleko i śmietanę, a następnie dobrze wszystko wymieszaj do połączenia się składników.
W osobnej miseczce ubij na sztywno białka jajek. Następnie dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Na koniec dodawaj partiami cukier i ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Ubite jajka dodaj do pozostałych składników i wymieszaj wszystko. Wsyp rodzynki. Wyrabiaj całość przez ok. 15 minut.
Odstaw ciasto pod lnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Weź duży garnek, bez plastikowych elementów. Jedną częścią ciasta wyściel dno i boki garnka. Z drugiej części ciasta zrób cienkie wałeczki. Spleć z nich warkocze i ułóż w formie ślimaka na pierwszej warstwie ciasta. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut.
Z trzeciej części ciasta wykonaj różnorodne ozdoby: serca, kwiaty, warkocze. Połóż na wyrośniętym cieście. Białko rozbełtaj i posmaruj nim wierzch korowaja. Ciasto posyp płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. godzinę. Korowaja podawaj posypanego cukrem pudrem.