Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Królowa Balu z pewnością będzie królowało na każdej imprezie, rodzinnym wydarzeniu, na co dzień i od święta. To dwa rodzaje ciasta przełożone delikatnym kremem kawowym, z dużą ilością czekoladowej polewy. Czego chcieć więcej?
Forma do pieczenia o wymiarach 20x30 cm
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę przez ok. 5 minut. Dodawaj po 1 jajku, cały czas ubijając. Dodaj wanilię.
Sól, mąkę, sodę i proszek do pieczenia połącz ze sobą w osobnej misce. Dodawaj na przemian z mlekiem, cały czas miksując.
Ciasto podziel na części o proporcjach 1/3 do 2/3. Do mniejszej części dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Do większej części dodaj orzechy i także wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mniejszą część ciasta piecz przez ok. 15 minut, a większą przez 20 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i przełóż na ruszt do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto z orzechami przepołów na dwa blaty.
Przygotuj krem. W dużej misce ubij na sztywno śmietanę. Dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas miksując. Na koniec dołóż ekstrakt, cukier i kawę. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. Gotowy krem wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Przygotuj glazurę. Czekoladę drobno posiekaj. Umieść ją w garnuszku razem z masłem i powoli rozpuść. Dwie łyżki śmietanki podgrzej w osobnym naczyniu i rozpuść w nich żelatynę. Dodaj je, razem z pozostałą śmietanką do czekolady. Wszystko wymieszaj do połączenia składników, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do przestygnięcia.
Złóż ciasto. Na cieście orzechowym rozprowadź 1/3 kremu i przykryj blatem czekoladowym. Ponownie nałóż 1/3 kremu i przykryj drugim blatem orzechowym. Połóż ostatnią porcję kremu. Na koniec wylej powoli tężejącą glazurę czekoladową. Udekoruj orzechami i czekoladą wedle uznania.
Ciasto Królowa Balu powinno poleżeć w lodówce przez przynajmniej kilka godzin, do całkowitego ścięcia glazury.