Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królowa Wiktoria (1819-1901) przez ponad 60 lat panowała na brytyjskim tronie. Za jej czasów Imperium Brytyjskie przyłączało nowe tereny i rozwijało handel z terytoriami zamorskimi, dzięki czemu przyprawy takie jak wanilia stały się dostępne dla brytyjskiej arystokracji. Epoka wiktoriańska była też czasem rewolucji przemysłowej i wielu wynalazków, niezbędnych w dzisiejszej kuchni, takich jak proszek do pieczenia (rok 1840). Królowa Wiktoria była znana ze swojego zamiłowania do jedzenia, takie ciasto było ponoć jednym z jej ulubionych. Do teraz nosi ono nazwę „kanapka Wiktorii” (Victoria sandwich) i jest bardzo popularnym ciastem na angielskiej herbatce oraz różnych spotkaniach. Ciasto jest łatwe do zrobienia i przepyszne – poczuj się jak brytyjski arystokrata :)
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 850
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 19
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1051
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 850
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 19
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1051
Składniki
Jajka, masło, cukier, aromat waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować robotem na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać trochę mleka. Przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 18 cm (natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 160 °C z termoobiegiem (180 °C grzanie góra-dół) przez około 25 min. Przez około 10 min studzić w tortownicach, potem wyciągnąć ciasta, zdjąć papiery ze spodu i zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia. Jedno ciasto posmarować śmietaną na górze, drugie dżemem od spodu, złączyć jak kanapkę. Wierzch posypać cukrem pudrem.