Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt o smaku toffi przełożony delikatnym kremem budyniowym i udekorowany gęstą masą krówkową. Jego przygotowanie z pewnością nie zajmuje Wam dużo czasu. Sprawdzi się na rodzinnych imprezach i spotkaniach w gronie przyjaciół.
Tortownica o średnicy 27 cm, mikser
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 116
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 61
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 116
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 61
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na puch, pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.
W drugiej misce łączymy suche składniki: mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia.
Suche składniki przesypujemy do mokrych składników. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
Surowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica około 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce, następnie dzielimy na dwie równej wysokości części.
Zabieramy się za przygotowanie kremu. 700 ml mleka przelewamy do garnka i gotujemy razem z masłem. W pozostałej części mleka rozpuszczamy budynie oraz cukier. Kiedy mleko zaczyna się gotować - przelewamy stopniowo rozpuszczone budynie do garnka. Cały czas energicznie mieszamy, aby budyń nam się nie przypalił. Gotujemy do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowy budyń odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Wystudzoną masę przekładamy na spód ciasta, rozsmarowujemy równo po całej powierzchni. Przekładamy masę drugą połową ciasta.
Masę kajmakową rozsmarowujemy po wierzchu ciasta. Na górze układamy solony popcorn oraz makaroniki. Ciasto przed podaniem wstawiamy na około godzinę do lodówki.