Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne i efektowne ciasto przełożone masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1324
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1324
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Składniki
Biszkopt Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, ktora zwiększy swoją objętość dwu, trzy krotnie. Następnie do miski z jajkami przesiej mąkę i zmiksuj krótko na wolnych obrotach miksera. Wlej roztopione i przestudzone masło i ponownie krótko zmiksuj. Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Masa budyniowo-śmietanowa Mleko postaw na ogniu i zagotuj. W czasie gotowania się mleka utrzyj żółtka z cukrami, pod koniec wsyp skrobię i zmiksuj do połączenia się składników. Cały czas miksując masę żółtkową wlej powoli gotujące się mleko. Całość przelej z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu do powstania gęstego budyniu. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksuj przez chwilę a następnie zacznij dodawać zimny budyń po łyżce, po każdej porcji dokładnie miksując. Zimną śmietankę ubij na sztywno i dodaj ją w kilku porcjach do masy budyniowej, mieszając delikatnie.
Krówka Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor, odstaw do wystudzenia. Masę krówkową rozmieszaj łyżką tak aby nie było grudek. Jeden z blatów biszkoptu ułóż na płaskim naczyniu i wyłóż na niego całą masę, wyrównaj.. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Drugi blat posmaruj równo masą krówkową i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na min kilka godzin a najlepiej na całą noc.