Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche kakaowe ciasto z wiśniami, porzeczkami i migdałową masą z kaszy manny. Rewelacyjne połączenie smaków!
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 5
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 17
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1948
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 27
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 5
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 17
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1948
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 27
Składniki
Ciasto: Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z resztą składników i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Rozwałkowujemy i kładziemy na blasze (u mnie 23x35cm). Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Masa owocowa: Owoce podgrzewamy w garnku, aż puszczą sok. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę wykładamy na upieczony spód. Masa migdałowa: Do mleka dodajemy kaszę i razem gotujemy na małym ogniu, aż mocno zgęstnieje. Od momentu zagotowani powinny wystarczyć 3 minuty. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy partiami ostudzoną kaszę. Na końcu dodajemy mielone migdały. Dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na owoce. Ciasto chłodzimy w lodówce, aby masa stwardniała a w tym czasie robimy galaretkę. Góra: Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Odstawiamy aby lekko stężała - musi być na tyle gęsta, aby nie wypłynęła z blachy. Ma masie migdałowej układamy wiśnie i zalewamy galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto najlepsze jest drugiego, a nawet trzeciego dnia, gdy kruchy blat zmięknie.