Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-06-2024
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie osobiście bardzo smakuje, dlatego polecam je upiec.
miska, stolnica, wałek do ciasta, sitko, łyżka, blacha do pieczenia, ostry nóż, waga kuchenna, mała łyżeczka, tarka (duże oczka),szklanka (250 ml)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14324
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1666
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16376
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6590
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14324
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1666
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16376
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6590
Składniki
Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, posiekane nożem masło lub margarynę , żółtka. Całość wyrób na jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie części ( jedną większą 2/3 ciasta, drugą mniejszą 1/3 ciasta ).
Mniejszą część podziel na dwie mniejsze części, uformuj z nich wałeczki i włóż do zamrażarki na około godzinę . Większą część ciasta rozwałkuj na stolnicy. Wywałkuj tak, aby ciasto było większe o około 1 cm z każdej strony niż wielkość spodu blachy. Ciasto wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto uformuj tak, aby trochę wystawało na brzegach.
Rabarbar opłucz, osusz z nadmiaru wody, pokrój na kawałki wielkości około 2 - 3 cm ( powinno być około 80 dkg rabarbaru ). Pokrojony rabarbar wymieszaj w misce z kaszą manną , rozłóż równą warstwą na ciasto. Rabarbar posyp niewielką ilością cukru.
Trochę mleka zostaw w małym garnuszku ( aby wymieszać w nim budyń ), resztę mleka zagotuj z cukrem. Gdy mleko się zagotuje, wlej rozrobiony budyń, gotuj jeszcze przez chwilkę . Gorący budyń wyłóż na rabarbar, równą warstwą . Wymnij z zamrażarki ciasto, zetrzyj na tarce o dużych oczkach na masę budyniową.
Piec w temperaturze 180 C przez około 50-60 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia. Najlepiej do drugiego dnia, w tym czasie budyń stężeje, ciasto się będzie dobrze kroić. Możesz je udekorować cukrem pudrem.
Życzę smacznego !