Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-06-2024
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie osobiście bardzo smakuje, dlatego polecam je upiec.
miska, stolnica, wałek do ciasta, sitko, łyżka, blacha do pieczenia, ostry nóż, waga kuchenna, mała łyżeczka, tarka (duże oczka),szklanka (250 ml)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19864
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 494
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6908
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243019
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19864
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 494
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6908
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243019
Składniki
Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, posiekane nożem masło lub margarynę , żółtka. Całość wyrób na jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie części ( jedną większą 2/3 ciasta, drugą mniejszą 1/3 ciasta ).
Mniejszą część podziel na dwie mniejsze części, uformuj z nich wałeczki i włóż do zamrażarki na około godzinę . Większą część ciasta rozwałkuj na stolnicy. Wywałkuj tak, aby ciasto było większe o około 1 cm z każdej strony niż wielkość spodu blachy. Ciasto wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto uformuj tak, aby trochę wystawało na brzegach.
Rabarbar opłucz, osusz z nadmiaru wody, pokrój na kawałki wielkości około 2 - 3 cm ( powinno być około 80 dkg rabarbaru ). Pokrojony rabarbar wymieszaj w misce z kaszą manną , rozłóż równą warstwą na ciasto. Rabarbar posyp niewielką ilością cukru.
Trochę mleka zostaw w małym garnuszku ( aby wymieszać w nim budyń ), resztę mleka zagotuj z cukrem. Gdy mleko się zagotuje, wlej rozrobiony budyń, gotuj jeszcze przez chwilkę . Gorący budyń wyłóż na rabarbar, równą warstwą . Wymnij z zamrażarki ciasto, zetrzyj na tarce o dużych oczkach na masę budyniową.
Piec w temperaturze 180 C przez około 50-60 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia. Najlepiej do drugiego dnia, w tym czasie budyń stężeje, ciasto się będzie dobrze kroić. Możesz je udekorować cukrem pudrem.
Życzę smacznego !