Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to ciasto na kruchym spodzie, z drobno pokrojonymi rabarbarem i jabłkami, pianką z białek i kisielu oraz kruszonką na wierzchu. Ciasto jest pyszne, kruche i chrupiące. Jest również odpowiednio słodkie mimo kwaśnego rabarbaru. Ciasto jest też łatwe do zrobienia.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34488
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 97
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34488
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 97
Składniki
:Wszystkie składniki na kruchy spód umieściłam w misce. Żółtka, masło i śmietanę dałam oczywiście prosto z lodówki, dobrze schłodzone. Szybko zagniotłam ciasto, uformowałam je w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Gdy ciasto się chłodziło przygotowałam rabarbar. Umyłam go i osuszyłam. Miałam dość grube łodygi, więc je obrałam ze skóry. Następnie rabarbar pokroiłam na około centymetrowe kawałki, wrzuciłam do miski i zasypałam cukrem. Przemieszałam i odstawiłam go na ok. godzinę. Blachę o wymiarach ok. 25x33cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód starłam na tarce na dużych oczkach zamrożone ciasto. Na to wyłożyłam rabarbar z cukrem oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i wymieszałam z kisielem truskawkowym. Pianę rozsmarowałam na owocach. Na wierzch ciasta przygotowałam kruszonkę z mąki, masła i cukru rozcierając je razem do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Ciasto piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam w blaszce. Przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem