Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Mąkę wsypać na stolnicę dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i margarynę. Wszystko dokładnie posiekać nożem, aby margaryna połączyła się dobrze ze wszystkimi składnikami. Następnie dodać jajko i żółtko oraz kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, ale nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników. Następnie rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę o wym. 35x25 wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwać widelcem.
Śliwki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć pestki. Poukładać na kruchym cieście skórkami do dołu.
Do miski wsypać mąkę , cukier oraz margarynę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć (kruszonka musi być sypka), a następnie posypać nią śliwki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. w temp. 180 st. na termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. I gotowe : - )Życzę smacznego