Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu,
Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na każdym wigilijnym stole. Ta wegeta...
Odsłon: 10456
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1145
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 1895
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4532
Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na każdym wigilijnym stole. Ta wegeta...
Odsłon: 10456
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1145
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 1895
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4532
Składniki
Mąkę wsypać na stolnicę dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i margarynę. Wszystko dokładnie posiekać nożem, aby margaryna połączyła się dobrze ze wszystkimi składnikami. Następnie dodać jajko i żółtko oraz kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, ale nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników. Następnie rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę o wym. 35x25 wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwać widelcem.
Śliwki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć pestki. Poukładać na kruchym cieście skórkami do dołu.
Do miski wsypać mąkę , cukier oraz margarynę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć (kruszonka musi być sypka), a następnie posypać nią śliwki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. w temp. 180 st. na termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. I gotowe : - )Życzę smacznego