Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik robię w domu od 25 lat, i nadal każdemu smakuje. Nic nowego, ale c...
Odsłon: 132523
Danie nadaje się jako samodzielny posiłek wegetariański albo jako dodatek do...
Odsłon: 2023
Ten sernik robię w domu od 25 lat, i nadal każdemu smakuje. Nic nowego, ale c...
Odsłon: 132523
Danie nadaje się jako samodzielny posiłek wegetariański albo jako dodatek do...
Odsłon: 2023
Składniki
Masło/margarynę wcześniej zamrozić. Mąkę pszenną przesiać do miseczki. Dodać cukier, proszek do pieczenia. Zetrzeć na tarce masło/margarynę i wymieszać z mąką. Dodać żółtka, ocet jabłkowy i olejek cytrynowy. Przy pomocy łyżki łączyć składniki, a następnie zrobić kruszonkę palcami. Foremkę 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyte, oczyszczone i osuszone pokroić w kostkę. Truskawki w miseczce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Połowę kruszonki wyłożyć do foremki. Lekko docisnąć. Wyłożyć przygotowane truskawki i przykryć je pozostałą kruszonką. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 - 40 min. Po lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.