Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Lato to, jak sama nazwa wskazuje, deser idealny na letnią porę. Użyj do jego upieczenia dowolnych spośród sezonowych owoców – malin, truskawek, jeżyn, brzoskwiń. Niech będzie to ciasto pełne kolorów i witamin!
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 128
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 128
Składniki
Przygotuj zaczyna na ciasto. Podgrzej mleko do temperatury około 37°C i rozpuść w nim pokruszone drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie z zaczynem bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. W tym czasie zaczyn znacznie powiększy swoją objętość (zrób go w odpowiednio dużym naczyniu).
Utrzyj całe jajka z cukrem na puszystą masę. Do osobnego naczynia przesiej mąkę i połącz ją z wyrośniętym zaczynem. Dodaj masę jajeczną i zmiksuj wszystkie składniki (mikserem z hakami) lub zagnieć ciasto ręką. Gdy składniki wstępnie się zwiążą, dodaj masło. Całość zmiksuj lub zagnieć ręcznie na jednolite, gładkie ciasto. Wyrabiaj je w sumie przez około 10 minut, po czym przełóż do lekko natłuszczonej miski i odstaw w ciepłe miejsce (pod przykryciem ze ściereczki) na około półtorej godziny.
Umyj owoce i usuń z nich niejadalne części (pestki, szypułki). Jeśli wykorzystujesz np. brzoskwinie albo duże truskawki, pokrój je na mniejsze cząstki. Podziel mieszankę owoców na dwie części.
Natłuść formę o wymiarach 25x35 cm. Rozciągnij w niej wyrośnięte ciasto tak, by wypełniło ją w całości. Delikatnie powciskaj w ciasto owoce (mniej niż połowę wszystkich). Odstaw w ciepłe miejsce do dalszego wyrastania (na około 30 minut).
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw formę z ciastem na środkowy poziom. Piecz przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Nie wyjmuj z formy.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale z użyciem 300 ml wody. Gdy galaretka przestygnie, rozsyp na cieście resztę owoców. Ostrożnie zalej do je galaretką i wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki – do czasu, aż galaretka całkowicie stężeje.