Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne lava cake to pyszny deser, który skrywa w sobie niespodziankę. Choć kakaowy fondant na zewnątrz jest wilgotnym ciastem, to po odkrojeniu pierwszego kawałka, wylewa się z niego aksamitna czekolada. Ciasto lava z płynnym środkiem to świetna propozycja zarówno dla dorosłych, jak i dla najmłodszych.
4 foremki o pojemności 200 ml (ew. kokilki)
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 739
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424849
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10666
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336942
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 739
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424849
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10666
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336942
Składniki
Czekoladę pokrusz na małe kostki i wsyp do miski. Przygotuj garnek z wrzątkiem i ustaw na nim miskę. Dorzuć 50 gramów masła. W takiej kąpieli wodnej rozpuść oba składniki, by powstała gładka masa.
Do osobnej miski wbij jaja, wsyp cukier i sól. Wymieszaj lekko trzepaczką, tylko do połączenia się składników. Dosyp mąkę i pomieszaj ponownie do uzyskania jednolitej masy.
Do miski z miksturą wlej roztopioną z masłem czekoladę i wymieszaj do połączenia.
Foremki (ew. kokilki) wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką. Piekarnik i blaszkę do pieczenia rozgrzej do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
Ciasto przelej do przygotowanych foremek i wstaw do piekarnika. Piecz jedynie 8 minut.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odczekaj dwie minuty. Następnie bardzo powoli wyłóż na talerzyki. Posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów oraz udekoruj świeżymi truskawkami. Ciasto lawa jest już gotowe!