Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Jest pyszne. Spróbujcie!
Forma 28 cm x 26 cm
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 709
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 709
Składniki
CIASTO Płatki migdałowe zmielić. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i makiem. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier dalej ubijając. Następnie, także stopniowo, dodawać żółtka. Do ubitych jaj wsypać zmielone płatki migdałowe, wiórki kokosowe i mak. Delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temp. 170°C. Gdy ciasto ostygnie, wyjąć je z formy i przeciąć na dwa blaty. Jeden włożyć z powrotem do formy.
KREM 500 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować. Do reszty mleka, czyli 250 ml dodać żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać. Wlać do gotującego mleka i gotować kilka minut intensywnie mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, nakryć go folią i odstawić w chłodne miejsce. Gdy budyń całkowicie ostygnie, zmiksować masło. Partiami dodawać budyń, cały czas miksując. Odłożyć kilka łyżek kremu do dekoracji. Połowę pozostałego kremu rozsmarować na cieście w formie. Brzoskwinie pokroić w kosteczki i ułożyć na kremie (odłożyć 16 kawałków brzoskwiń do dekoracji). Drugą część kremu rozsmarować na drugim blacie ciasta. Przełożyć ciasto do formy (kremem do spodu). Szprycę cukierniczą napełnić pozostawionym kremem. Udekorować ciasto kremem i kawałkami brzoskwiń.