Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Jest pyszne. Spróbujcie!
Forma 28 cm x 26 cm
Uwielbiam to połączenie. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale obłędnie...
Odsłon: 161
Proste, pożywne danie z makaronem ryżowym, piersią z kurczaka i mnóstwem war...
Odsłon: 126
Ciasto pleśniak to przepyszne kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Przep...
Odsłon: 5760
Zgrabne , małe kotlety mielone z szynki wieprzowej, w sosie beszamelowym, lek...
Odsłon: 1547
Smaczna, lekka pożywna zupka. Z dodatkiem grzanek stanowi super posiłek. :)
Odsłon: 78
Uwielbiam to połączenie. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale obłędnie...
Odsłon: 161
Proste, pożywne danie z makaronem ryżowym, piersią z kurczaka i mnóstwem war...
Odsłon: 126
Ciasto pleśniak to przepyszne kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Przep...
Odsłon: 5760
Zgrabne , małe kotlety mielone z szynki wieprzowej, w sosie beszamelowym, lek...
Odsłon: 1547
Smaczna, lekka pożywna zupka. Z dodatkiem grzanek stanowi super posiłek. :)
Odsłon: 78
Składniki
CIASTO Płatki migdałowe zmielić. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i makiem. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier dalej ubijając. Następnie, także stopniowo, dodawać żółtka. Do ubitych jaj wsypać zmielone płatki migdałowe, wiórki kokosowe i mak. Delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temp. 170°C. Gdy ciasto ostygnie, wyjąć je z formy i przeciąć na dwa blaty. Jeden włożyć z powrotem do formy.
KREM 500 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować. Do reszty mleka, czyli 250 ml dodać żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać. Wlać do gotującego mleka i gotować kilka minut intensywnie mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, nakryć go folią i odstawić w chłodne miejsce. Gdy budyń całkowicie ostygnie, zmiksować masło. Partiami dodawać budyń, cały czas miksując. Odłożyć kilka łyżek kremu do dekoracji. Połowę pozostałego kremu rozsmarować na cieście w formie. Brzoskwinie pokroić w kosteczki i ułożyć na kremie (odłożyć 16 kawałków brzoskwiń do dekoracji). Drugą część kremu rozsmarować na drugim blacie ciasta. Przełożyć ciasto do formy (kremem do spodu). Szprycę cukierniczą napełnić pozostawionym kremem. Udekorować ciasto kremem i kawałkami brzoskwiń.