Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4268
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416900
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4268
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416900
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę i usztywnić trzema łyżeczkami cukru. Do białek dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć z masa jajeczną, a następnie dodać masę makową. Przełożyć całość do wysmarowanej tłuszczem foremki i do pieca na 45 min -- 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i posmarować ubitą śmietaną z dodatkiem żelatyny. Można posmarować również po wierzchu. Z masła, cukru, kakao i wody zrobić polewę - podgrzewać w rondelku i mieszać, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Wystudzoną polewę wyłożyć na ciasto i udekorować migdałami. Smacznego.