Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliżają się urodziny w twojej najbliższej rodzinie i szukasz pomysłu na efektowne, a zarazem pyszne ciasto? Malaga to wypiek, który przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym. Idealny na każdą porę. Sprawdź sam!
Blaszka 25 x 35 cm
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 152
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3214
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 28
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3492
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 602
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 152
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3214
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 28
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3492
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 602
Składniki
Wyjmij jajka, by nabrały temperatury pokojowej. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Obie mąki przesiej razem z kakao i proszkiem do pieczenia do miski. Następnie oddziel białka od żółtek i zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodawaj partiami cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejsz obrót miksera do minimum i dodawaj po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodawaj suche składniki i delikatnie mieszaj łyżką.
Wyłóż ciasto do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij do ostudzenia i przekrój na dwa równe blaty.
Dno foremki wyłóż jednym z blatów, a na górę połóż lekko odsączone wiśnie, jeśli używasz mrożonych. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia, a następnie chwilę podgrzej, aż się całkowicie rozpuści. Śmietankę zmiksuj na gęsty krem, a następnie dodaj do niej przesiany cukier puder. Niewielkim strumieniem wlej przestudzoną żelatynę. Śmietanę wyłóż na wiśnie i przykryj całość drugim blatem. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Śmietankę podgrzej i dodaj do niej pokruszone kawałki czekolady. Delikatnie wszystko wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Czekoladę wylej łyżką na blat kakaowy, robiąc mazgaje.