Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś zapraszam na ciasto znane i lubiane- malinową chmurkę. Jest to moja wersja tego pysznego ciasta. Troszkę różni się od klasycznego przepisu, ale polecam spróbować, bo ciasto wychodzi pycha.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5264
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29587
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19178
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 911
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5264
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29587
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19178
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 911
Składniki
Na początek do miski dajemy 3 galaretki malinowe, 3,5 szkl wrzącej wody, wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy do ostudzenia. BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy do nich stopniowo cukier. Miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia-wszystko miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wyrównujemy i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 15 min do suchego patyczka. Biszkopt studzimy., jeśli wyrósł zbyt wysoki, można go przyciąć. Do ostudzonej galaretki dajemy maliny, mieszamy odkładamy do lodówki do momentu aż galaretka zacznie gęstnieć.(ja użyłam mrożonych malin, więc stało się to bardzo szybko) Tężejącą galaretkę z malinami dajemy na ostudzony biszkopt, wyrównujemy i wsadzamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy galaretka stężeje, robimy krem Na początek do miski dajemy 1,5 łyżki żelatyny i 125ml gorącej wody-mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do miski dajemy 500ml schłodzonej śmietanki 36% i ubijamy ją na sztywno. Następnie dodajemy cukier puder, serek mascarpone lub dowolny kremowy serek i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach. Krem wykładamy na galaretkę z malinami, wyrównujemy. Na kremie od razu układamy beziki. Można je jeszcze polać niteczkami czekolady. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. I gotowe. Ciasto jest przepyszne, idealne na wszelkie okazje. Nie za słodkie, pięknie wygląda. Bardzo polecam i życzę smacznego.