Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto mandarynkowe to prosty i efektowny wypiek, który możesz postawić na świątecznym stole. Przygotowanie ciasta nie jest trudne, ale aby uniknąć katastrofy, musisz pamiętać o dwóch bardzo ważnych zasadach. Najważniejsze to bardzo starannie wysmarować foremkę tłuszczem (w każdym zakamarku) i dokładnie wysypać mąką lub bułką tartą. Po upieczeniu ciasta, nie spiesz się. Poczekaj, aż ciasto wystygnie, zanim wyjmiesz go z piekarnika. Zbyt gorące ciasto i niedokładnie natłuszczona blaszka to prosta droga do rozerwania wypieku podczas wyjmowania go z formy. Jeśli jednak tak by się stało, złóż ciasto i polej je obficie lukrem, aby przykryć ślady rozerwania.
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 69
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 826
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 134
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 69
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 826
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 134
Składniki
Na początku dokładnie natłuść okrągłą foremkę- warkocz z otworem oraz wysyp ją bułka tartą. Nadmiar bułki wysyp.
Sparz mandarynki wrzątkiem, wyszoruj, zetrzyj skórkę (tylko pomarańczowe części bez białych błonek) i wyciśnij sok. W misce zmieszaj sok, skórkę mandarynkową, likier i roztrzepane jajka. Odłóż na bok. Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Utrzyj miękkie masło z cukrem na gładki krem. Następnie naprzemiennie dodawaj mączną mieszankę i mandarynkowy płyn. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki lub wbij jeszcze jedno jako. Ciasto powinno wyjść gęste i lejące.
Przełóż ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię i stuknij o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstaw formę do pieca nagrzanego do 180°C na około 50 minut i piecz do momentu suchego patyczka. Upieczone ciasto porządnie wystudź i wyłóż na półmisek lub paterę. Możesz je także przekroić i przełożyć ulubiona konfiturą, kremem śmietanowym lub czekoladą. Udekoruj cukrem pudrem i świeżą żurawiną. Aby żurawina trzymała się na wierzchu, zmieszaj 1 łyżkę cukru pudru z 1 łyżką wody, zamaczaj owoce w powstałym lukrze i przyklejaj do ciasta.