Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W cieście Marcello całe bogactwo tkwi w jego wnętrzu – wilgotny, kakaowy biszkopt, szlachetny krem czekoladowy i dorodne wiśnie namoczone w alkoholu. Ciasto świetnie prezentuje się na wszelkich uroczystościach rodzinnych i z powodzeniem możesz go zaserwować jako tort urodzinowy lub jubileuszowy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1575
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 315
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1575
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 315
Składniki
Pracę zacznij od wykonania biszkoptu. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiej, wymieszaj i odłóż. Białka oddziel od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubij białka, a pod koniec ubijania partiami dosypuj cukier. Gdy uzyskasz sztywną pianę, zacznij dodawać po jednym żółtku. Zmniejsz obroty miksera i sukcesywnie dosypuj suche składniki. Na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę biszkoptową do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia tortownic (ok. 22 cm). Piecz biszkopty przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Następnie wyjmij z formy i wystudź.
Aby wykonać krem, pokrusz czekoladę i wsyp do garnka. Dolej mleko i podgrzewaj, stale mieszając, aby czekolada dokładnie się rozpuściła. Odstaw do przestudzenia. Utrzyj miękkie masło z cukrem do uzyskania jasnej masy. Następnie stopniowo dodawaj przestudzoną czekoladę, a gotowy krem odstaw do lodówki.
Likier wymieszaj z wodą i wsyp do tego wiśnie. Potrzymaj około 30-60 minut, aby owoce nabrały smaku alkoholu. Po tym czasie przelej owoce przez sito, a powstały płyn użyj jako poncz. Upieczone biszkopty przekrój na dwa blaty i każdy nasącz ponczem.
Przejdź do złożenia ciasta. Na dolny blat wyłóż porcję kremu i wysyp wiśnie. Postępuj tak do wykończenia składników, pozostawiając około 5-6 łyżek kremu na posmarowanie boków i wierzchu wypieku. Gotowe ciasto Marcello posyp mieszanką wiórków kokosowych i czekoladowych, a wierzch udekoruj posiekanymi orzechami. Schładzaj ciasto co najmniej 2 godziny w lodówce i dopiero wtedy podawaj.