Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To mój ulubiony przepis na przepyszne ciasto marchewkowe. Jest wyjątkowo aromatyczne, wilgotne, pełne orzechów do tego krem serowy, idealnie gładki, lekko kwaskowy, nie za słodki, idealny do marchewkowego ciasta.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 301
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4370
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3610
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30397
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 301
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4370
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3610
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30397
Składniki
Mąkę przesiać i połączyć z suchymi składnikami (oprócz cukru). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem, a następnie ubijając, dolewać cieniutkim strumieniem olej, chwilę razem miksować. Wsypać suche składniki, wymieszać szpatułką, następnie dodać startą na najmniejszych oczkach marchewkę, posiekane orzechy, pokrojone gruszki i ponownie krótko wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Kiedy ciasto jest już wystudzone, przygotować krem: Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jaśniejszej masy maślanej. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając. Skosztować, w razie potrzeby dosłodzić. Ciasto przekroić na dwa blaty. Powierzchnię pierwszego blatu posmarować grubą warstwą kremu. Delikatnie przykryć drugą częścią ciasta, wierzch posmarować pozostałym kremem, możesz też zostawić odrobinę do wykonania dekoracji na wierzchu (za pomocą worka cukierniczego.
Ciasto udekorować orzechami włoskimi i wstawić do lodówki na około 3 godziny lub całą noc.