Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym to połączenie słodkiego, korzennego i kwaśnego smaku w jednym. Wypróbuj!
forma 24 cm, miska
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 88
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4055
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 103
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 88
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4055
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 103
Składniki
Zacznij od przygotowania kremu cytrynowego. Wodę połącz z sokiem z cytryny. Dodaj cukier i zagotuj całość w rondelku. Osobno wymieszaj mąkę z 3-4 łyżkami wody. Dodawaj ją do soku cytrynowego, cały czas mieszając. Zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj wtedy skórkę cytrynową i wymieszaj. Zakryj folią i zostaw do ostygnięcia. Wstaw wtedy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przejdź do przygotowania ciasta. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Orzechy drobno posiekaj i wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
W misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek, cynamon oraz sól.
Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i ubijaj tak długo aż zrobi się puszysta, jasna masa. Wrzuć marchewkę, orzechy z wiórkami oraz produkty sypkie. Wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników.
Ciasto przełóż do formy o średnicy ok. 24 cm. Piecz około godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Kiedy je wyciągniesz i całkowicie ostudzisz, podziel ostrym nożem ciasto na trzy blaty.
Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodawaj teraz cytrynowy sok oraz skórkę z otartej pomarańczy. Dokładnie wymieszaj tylko do połączenia składników.
Przełóż blaty ciasta kremem cytrynowym i złóż całość w torcik. Udekoruj orzechami i migdałami.