Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym to połączenie słodkiego, korzennego i kwaśnego smaku w jednym. Wypróbuj!
forma 24 cm, miska
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2107
Polecam.
Odsłon: 530
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12556
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5382
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2107
Polecam.
Odsłon: 530
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12556
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5382
Składniki
Zacznij od przygotowania kremu cytrynowego. Wodę połącz z sokiem z cytryny. Dodaj cukier i zagotuj całość w rondelku. Osobno wymieszaj mąkę z 3-4 łyżkami wody. Dodawaj ją do soku cytrynowego, cały czas mieszając. Zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj wtedy skórkę cytrynową i wymieszaj. Zakryj folią i zostaw do ostygnięcia. Wstaw wtedy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przejdź do przygotowania ciasta. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Orzechy drobno posiekaj i wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
W misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek, cynamon oraz sól.
Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i ubijaj tak długo aż zrobi się puszysta, jasna masa. Wrzuć marchewkę, orzechy z wiórkami oraz produkty sypkie. Wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników.
Ciasto przełóż do formy o średnicy ok. 24 cm. Piecz około godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Kiedy je wyciągniesz i całkowicie ostudzisz, podziel ostrym nożem ciasto na trzy blaty.
Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodawaj teraz cytrynowy sok oraz skórkę z otartej pomarańczy. Dokładnie wymieszaj tylko do połączenia składników.
Przełóż blaty ciasta kremem cytrynowym i złóż całość w torcik. Udekoruj orzechami i migdałami.