Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, wilgotne ciasto marchewkowe z lekkim, orzechowym kremem
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Jajka należy ubić do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając dolewać cieniutkim strumieniem olej. Następnie dodać marchewkę, jabłko i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Do drugiej miski przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Suche składniki przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć łyżką do połączenia się składników. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać i piec w temp. 160 stopni przez ok. 1 godzinę lub do tzw.suchego patyczka. Wyjąć, wystudzic. Krem orzechowy: W misce ubić mascarpone z masłem orzechowym i cukrem, do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Wystudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż na dwa blaty. Jeden przełożyć na talerz lub paterę, wyłożyć 1/2 kremu, wyrównać. Położyć drugi blat, na wierzch wyłożyć resztę kremy, wyrównać. U mnie brzeg udekorowany płatkami białej czekolady. Schłodzić kilka godzin. Smacznego :-)