Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super wilgotne ciasto marchewkowe z kawową polewą na bazie białej czekolady. Dodatek prażonych orzechów i brązowego cukru podkreśla jego smak.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112997
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 357
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 703
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 540
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112997
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 357
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 703
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 540
Składniki
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, wystudzić, z grubsza posiekać. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę keksówkę o wymiarach 10x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy. W osobnej misce połączyć jajka, mleko i olej. Do mokrych składników stopniowo dodawać suche, mieszając, aż wszystko dobrze się połączy. Na koniec dodać tartą marchewkę i posiekane orzechy, wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez około godzinę (lub do suchego patyczka). Wystudzić na kratce.
Przygotować polewę. Czekoladę posiekać lub połamać na kawałki. Śmietankę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Wsypać cappuccino w proszku i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek. Dodać kawałki czekolady i odstawić na 2-3 minuty. Następnie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać ostygnięte ciasto.