Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super wilgotne ciasto marchewkowe z kawową polewą na bazie białej czekolady. Dodatek prażonych orzechów i brązowego cukru podkreśla jego smak.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 905
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22993
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15407
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 905
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22993
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15407
Składniki
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, wystudzić, z grubsza posiekać. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę keksówkę o wymiarach 10x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy. W osobnej misce połączyć jajka, mleko i olej. Do mokrych składników stopniowo dodawać suche, mieszając, aż wszystko dobrze się połączy. Na koniec dodać tartą marchewkę i posiekane orzechy, wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez około godzinę (lub do suchego patyczka). Wystudzić na kratce.
Przygotować polewę. Czekoladę posiekać lub połamać na kawałki. Śmietankę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Wsypać cappuccino w proszku i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek. Dodać kawałki czekolady i odstawić na 2-3 minuty. Następnie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać ostygnięte ciasto.