Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super wilgotne ciasto marchewkowe z kawową polewą na bazie białej czekolady. Dodatek prażonych orzechów i brązowego cukru podkreśla jego smak.
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 177
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 492
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 312
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4373
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 177
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 492
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 312
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4373
Składniki
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, wystudzić, z grubsza posiekać. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę keksówkę o wymiarach 10x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy. W osobnej misce połączyć jajka, mleko i olej. Do mokrych składników stopniowo dodawać suche, mieszając, aż wszystko dobrze się połączy. Na koniec dodać tartą marchewkę i posiekane orzechy, wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez około godzinę (lub do suchego patyczka). Wystudzić na kratce.
Przygotować polewę. Czekoladę posiekać lub połamać na kawałki. Śmietankę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Wsypać cappuccino w proszku i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek. Dodać kawałki czekolady i odstawić na 2-3 minuty. Następnie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać ostygnięte ciasto.