Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Mars to kolejna wersja pysznego smakołyku inspirowanego popularnym batonikiem i z jego dodatkiem. Ciasto jest dość słodkie, aczkolwiek bardzo smaczne.
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3571
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14935
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3571
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14935
Składniki
Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i wkładamy z powrotem do tortownicy.
Na biszkopcie dokładnie rozprowadzamy masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać, wtedy lepiej się rozsmaruje). Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje, pod koniec miksowania dodajemy śmietan – fixy. Batony kroimy na mniejsze kawałki. Do masy wrzucamy pokrojone batony i wszystko razem mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na masę kajmakową i starannie ją rozsmarowujemy, wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.