Maślane ciasto z maślanym sosem – po prostu rozpływa się w ustach! Ciasto maślane Kentucky nie jest zbyt popularne w Polsce, a szkoda, bo jest wyśmienite. Przekonaj się!
Ciasto maślane Kentucky
Składniki
Składniki na ciasto:
- 700 g masła
- 600 g mąki
- 500 g cukru
- 250 ml maślanki naturalnej
- 5 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na sos:
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 60 ml wody
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
Składniki
Składniki na ciasto:
- 700 g masła
- 600 g mąki
- 500 g cukru
- 250 ml maślanki naturalnej
- 5 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na sos:
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 60 ml wody
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego

Etapy przygotowania
Cukier i miękkie masło ubij. Gdy otrzymasz jasną i puszystą masę, możesz rozpocząć dodawanie jajek – po każdym dodanym dokładnie zmiksuj całość na średnich obrotach.
Maślankę wymieszaj z naturalnym ekstraktem waniliowym, a mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodawaj naprzemiennie partiami maślankę z wanilią i mieszankę mąki z proszkiem i sodą. Miksuj całość na niewielkich obrotach aż do połączenia składników.
Formę do babek posmaruj dokładnie olejem i przełóż do niej gotowe ciasto. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 55-60 minut. Pamiętaj, by nie otwierać drzwi piekarnika w trakcie pieczenia. Ciasto wyjmij dopiero po około 10 minutach od wyłączenia grzałek.
Wszystkie składniki na sos (poza ekstraktem waniliowym) umieść w rondelku o grubym dnie i podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż cukier się rozpuści. Nie dopuszczaj do zagotowania się sosu. Gdy zdejmiesz sos z palnika, dodaj do niego ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Gdy ciasto przestygnie, nie wyciągaj go z formy, ale zrób w nim dziurki przy pomocy długich wykałaczek. Nie przebijaj ciasta na wylot, dziurki mają sięgać do około ¾ wysokości ciasta.
Do każdej z dziurek wlewaj sos (np. łyżką, pipetą czy strzykawką cukierniczą). ¼ sosu zostaw – użyjesz go do posmarowania wierzchu ciasta, dlatego nie martw się, jeśli na tym etapie część sosu spłynie na wierzch babki.
Gdy już wlejesz sos do otworów, odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. Wówczas podgrzej pozostałą część sosu i posmaruj nim maślaną babkę Kentucky. Sos będzie wsiąkać w ciasto. Deser odstaw na co najmniej 3 godziny. Najlepiej jednak smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 16

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 15

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65178

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 742

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 102
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 16

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 15

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65178

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 742

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 102



Składniki
- 700 g masła
- 600 g mąki
- 500 g cukru
- 250 ml maślanki naturalnej
- 5 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 60 ml wody
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
Cukier i miękkie masło ubij. Gdy otrzymasz jasną i puszystą masę, możesz rozpocząć dodawanie jajek – po każdym dodanym dokładnie zmiksuj całość na średnich obrotach.
Maślankę wymieszaj z naturalnym ekstraktem waniliowym, a mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodawaj naprzemiennie partiami maślankę z wanilią i mieszankę mąki z proszkiem i sodą. Miksuj całość na niewielkich obrotach aż do połączenia składników.
Formę do babek posmaruj dokładnie olejem i przełóż do niej gotowe ciasto. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 55-60 minut. Pamiętaj, by nie otwierać drzwi piekarnika w trakcie pieczenia. Ciasto wyjmij dopiero po około 10 minutach od wyłączenia grzałek.
Wszystkie składniki na sos (poza ekstraktem waniliowym) umieść w rondelku o grubym dnie i podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż cukier się rozpuści. Nie dopuszczaj do zagotowania się sosu. Gdy zdejmiesz sos z palnika, dodaj do niego ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Gdy ciasto przestygnie, nie wyciągaj go z formy, ale zrób w nim dziurki przy pomocy długich wykałaczek. Nie przebijaj ciasta na wylot, dziurki mają sięgać do około ¾ wysokości ciasta.
Do każdej z dziurek wlewaj sos (np. łyżką, pipetą czy strzykawką cukierniczą). ¼ sosu zostaw – użyjesz go do posmarowania wierzchu ciasta, dlatego nie martw się, jeśli na tym etapie część sosu spłynie na wierzch babki.
Gdy już wlejesz sos do otworów, odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. Wówczas podgrzej pozostałą część sosu i posmaruj nim maślaną babkę Kentucky. Sos będzie wsiąkać w ciasto. Deser odstaw na co najmniej 3 godziny. Najlepiej jednak smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.