Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto maślankowe z owocami to właściwie tradycja w sezonie owocowym. U mnie padło tym razem na truskawki i maliny. Do zrobienia ciasta użyłam miksera, dzięki czemu konsystencja po upieczeniu jest, moim skromnym zdaniem, delikatniejsza.
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 88
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 36
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 406
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 520
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1255
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 88
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 36
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 406
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 520
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1255
Składniki
Jajka, cukier i cukier waniliowy miksuję w misce na gęstą i puszystą masę. Następnie dodaję maślankę i krótko miksuję. Do masy dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksuję i na koniec dodaję olej, i wszystko znowu miksuję do połączenia się składników. Ciasto musi być gładkie i jednorodne. Niewielką blaszkę (u mnie to 28x20 cm, ale może być trochę większa, jeśli nie masz aż tak małej blaszki) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Teraz mogę zabrać się do przygotowania kruszonki.
Wszystkie składniki zagniatam do konsystencji mokrego piasku. Dodatkowo potrzebuję 250 g ulubionych owoców (u mnie to pokrojone w kostkę truskawki i maliny) Na ciasto wykładam owoce, a następnie posypuję całość kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 45 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę jeszcze 15 minut do suchego patyczka.
Otwieram piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na chwilę w piecu, a następnie wyciągam i odstawiam do wystygnięcia. Ciasto maślankowe z owocami gotowe. Jest przepyszne jeszcze na ciepło. Smacznego :)