Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto maślankowe z owocami to właściwie tradycja w sezonie owocowym. U mnie padło tym razem na truskawki i maliny. Do zrobienia ciasta użyłam miksera, dzięki czemu konsystencja po upieczeniu jest, moim skromnym zdaniem, delikatniejsza.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4797
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4797
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Jajka, cukier i cukier waniliowy miksuję w misce na gęstą i puszystą masę. Następnie dodaję maślankę i krótko miksuję. Do masy dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksuję i na koniec dodaję olej, i wszystko znowu miksuję do połączenia się składników. Ciasto musi być gładkie i jednorodne. Niewielką blaszkę (u mnie to 28x20 cm, ale może być trochę większa, jeśli nie masz aż tak małej blaszki) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Teraz mogę zabrać się do przygotowania kruszonki.
Wszystkie składniki zagniatam do konsystencji mokrego piasku. Dodatkowo potrzebuję 250 g ulubionych owoców (u mnie to pokrojone w kostkę truskawki i maliny) Na ciasto wykładam owoce, a następnie posypuję całość kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 45 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę jeszcze 15 minut do suchego patyczka.
Otwieram piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na chwilę w piecu, a następnie wyciągam i odstawiam do wystygnięcia. Ciasto maślankowe z owocami gotowe. Jest przepyszne jeszcze na ciepło. Smacznego :)