Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś słodkiego? Trudno o bardziej wiosenny deser niż ciasto maślankowe z rabarbarem. Dla wielu osób rabarbar to smak dzieciństwa – nie trzeba ich przekonywać do jego walorów. Nie należysz do tego grona? Przekonaj się, że ciasta z rabarbarem udają się niezawodnie, a przy tym są lekkie, wilgotne i aromatyczne!
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 395
Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 91
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 1495
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 395
Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 91
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 1495
Składniki
Pokrój schłodzone masło w dość drobną kostkę. Włóż do miski składniki na kruszonkę. Szybko wyrób je palcami tak, by powstały drobne grudki (nie zagniataj!). Wstaw kruszonkę do lodówki.
Umyj rabarbar i pokrój na nieduże kawałki. Podgrzej w rondelku 50 g cukru z sokiem z cytryny. Po chwili do powstałego syropu dodaj rabarbar i podsmaż go przez kilka minut, cały czas mieszając.
Utrzyj całe jajka z cukrem na puszystą masę. Wlej do niej maślankę, a następnie przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Do gładkiej masy wlej olej i miksuj jeszcze przez chwilę. Wymieszaj gotowe ciasto z kawałkami rabarbaru.
Natłuść i oprósz mąką tortownicę o średnicy 26 cm. Przelej do niej ciasto. Posyp schłodzoną kruszonką. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).