Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz oczarować swoich gości zaskakującym deserem, przygotuj to ciasto Mecenas. Choć wypiek po przekrojeniu wygląda bardzo imponująco, jego przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych. Ciasto umożliwia wprowadzenie kilku wariacji. Do nasączenia biszkoptów możesz użyć ponczu na bazie mocnej kawy, herbaty lub alkoholu. Jeśli ciasto wydaje się za słodkie, przesmaruj placek warstwą porzeczkowego dżemu.
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 7
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 56
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 116
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 7
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 56
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 116
Składniki
Zacznij pracę od wykonania biszkopta. Oddziel białka od żółtek. Wlej białka do miski, dodaj szczyptę soli i ubij je, utrwalając cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa stanie się puszysta. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj sypkie składniki. Wymieszaj tylko do połączenia składników, by nie zabierać ciastu puszystości.
Przygotuj okrągłą foremkę lub tortownicę o średnicy ok. 22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Przełóż ok. ¼ ciasta do foremki, a resztę rozlej do wyłożonej papierem do pieczenia dużej, czarnej blachy z piekarnika. Wysokości ciast po rozłożeniu powinny być podobnej grubości. Wstaw obie blachy do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 15 minut. Następnie wyjmij z pieca, wyłóż biszkopty z blaszek i zostaw do pełnego wystygnięcia.
Przejdź do wykonania kremu. Do garnka wlej mleko, odlej około 100 ml do miseczki i rozmieszaj w nim proszek budyniowy. Do garnka z mlekiem dodaj cukier i zagotuj. Na gotujące mleko wlej rozmieszany proszek i stale mieszając ugotuj budyń. Następnie zdejmij z palnika, przykryj folią spożywczą lub talerzykiem i odstaw do pełnego wystudzenia. Miękkie masło zmiksuj mikserem na gładki krem, następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Ubij całość mikserem na jednolitą masę. Ewentualnie dodaj łyżkę alkoholu.
Zmieszaj przegotowaną wodę z cytryną i herbatą lub alkoholem. Przejdź do złożenia ciasta. Ułóż okrągły placek z powrotem w tortownicy i nasącz ponczem, a potem posmaruj 1-2 łyżkami kremu budyniowego. Kwadratowe ciasto z czarnej blachy pokrój w paski o średnicy około 5-6 cm i nasącz ponczem. Jeden placek posmaruj masą, zwiń w rulonik i ustaw pionowo na placku. Następnie posmaruj kolejny placek i znów zwijaj od momentu, gdzie kończy się poprzedni. Postąp tak ze wszystkimi plackami, zostawiając 3-4 łyżki masy na posmarowanie wierzchu i boków. Zamknij obręcz tortownicy i włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny. Resztę masy także wstaw do lodówki. Po tym czasie wyjmij deser, odepnij obręcz. Posmaruj ciasto resztą masy, a wierzch obsyp posiekanymi batonikami.