Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Merkucjo to połączenie mocno czekoladowego ciasta z delikatnym sernikiem. Proste, łatwe do przygotowania i wyjątkowo efektowne. W sam raz na rodzinne spotkania i uroczystości.
Forma 25x30 cm
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21346
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25426
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 146
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21346
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25426
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 146
Składniki
Przygotuj wstępnie masę twarogową na sernik. Zmiel twaróg co najmniej dwukrotnie (możesz też zmielić go raz i zblendować) – do uzyskania gładkiej, delikatnej masy twarogowej. Oddziel białka jaj od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem. Połącz z twarogiem, cukrem waniliowym, budyniem i skrobią ziemniaczaną.
Posiekaj obie czekolady – gorzką i mleczną. Wymieszaj w miseczce i wstaw do lodówki.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Połącz w rondelku masło, cukier, kakao i wodę. Podgrzej, co pewien czas mieszając – do rozpuszczenia i połączenia składników. Nie dopuść jednak do tego, by masa się zagotowała. Odstaw do wystudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z przestudzoną masą kakaową. Wymieszaj dokładnie. Odlej około 125 ml na polewę do ciasta.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz z masą kakaową.
Połącz wszystkie białka (z 8 jajek) i ubij na sztywną pianę. Podziel ją na dwie równe części. Połowę delikatnie wmieszaj do ciasta czekoladowego, a drugą – do masy twarogowej.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x30 cm. Przelej do niej około połowę ciasta czekoladowego. Posyp równomiernie posiekaną czekoladą. Na wierzch wylej ostrożnie masę twarogową. Rozprowadź na niej resztę ciasta czekoladowego.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudź w piekarniku w uchylonymi drzwiczkami. Gdy wystygnie całkowicie, polej je odłożoną porcją sosu czekoladowego i posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw na kilka godzin do lodówki.