Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to wielokolorowe ciasto pokrojone ukośnie w grubsze plastry, posklejane warstwami kremów, polane po wierzchu polewą czekoladową i posypane posypką lub kokosem.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6890
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5064
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1980
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6890
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5064
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1980
Składniki
Wykonanie ciast: Przygotowujemy ciasto jasne. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksujemy na najwyższych obrotach, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kolejno, miksując, dodajemy stopniowo olej i wodę. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy keksowej dużej, wysmarowanej margaryną do pieczenia i posypanej bułką tartą. Ciasto w formie wyrównujemy. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy przez kilka minut w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Upieczone ciasto studzimy na kratce. W ten sam sposób przygotowujemy i pieczemy ciemne ciasto. Przy gramaturze ciasta ciemnego odejmujemy 3 łyżki mąki a w zamian dodajemy 3 łyżki kakao.
Wykonanie masy budyniowej: W półtorej szklanki mleka zagotowujemy cukry, w pozostałej połowie szklanki mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wymieszane żółtka z mąką ziemniaczaną dodajemy do gotującego się mleka. Musimy cały czas mieszać żeby nie powstały kluski. Masa musi być gładka, jednolita, bez grudek. Po ugotowaniu masę studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Do utartej, puszystej masy z masła stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Cały czas miksujemy do połączenia się mas. Masę dzielimy na dwie równe części, jedną zabarwiamy czerwonym barwnikiem a drugą zielonym.
Wykonanie metrowca: Ciasto jasne i ciemne kroimy w kromki o grubości 2-2,5 cm, każdy kawałek ciasta smarujemy raz masą budyniową czerwoną , raz zieloną i łączymy je na przemian, kromka z jasnego ciasta, kromka z ciemnego ciasta. Z obu ciast robimy dwa metrowce po około 40 cm każdy. Zrobione metrowce wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Wykonanie polewy kakaowej: W rondelku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy mleko, cukier puder, kakao. Wszystkie składniki cały czas mieszamy, nie możemy doprowadzić do zagotowania.
Końcowy etap wykończenia ciasta: Wyjmujemy ciasta z lodówki, kładziemy je na papier do pieczenia i z góry polewamy je polewą czekoladową. Starajmy się żeby ciasta były w całości polane polewą. Polane ciasta posypujemy posypką kolorową lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowe ciasto kroimy ukośnie pod kątem 45 stopni. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!!!