Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto nigdy u nas nie zalega . Błyskawicznie znika ze stołu.
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 84
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 293
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 802
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22796
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 84
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 293
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 802
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22796
Składniki
Całe jajka ubić z cukrem. Stopniowo dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i kakao. Na końcu wlać gorącą wodę. Wylać do formy o wymiarach 25/36 cm. Piec 30 minut w tem. 175 stopni. Zimny biszkopt można nasączyć amaretto i posmarować np galaretką z pigwy. Ale nie jest to konieczne.
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W jednej szklance zimnego mleka rozmieszać proszek budyniowy. Ugotować budyń. Landrynki zalać wodą i gotować na wolnym ogniu aż się rozpuszczą. Połączyć z gorącym budyniem i syropem miętowym. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na "puch" i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Jeśli krem jest za rzadki, można dodać 1-2 łyżeczki żelatyny rozmieszanej w odrobinie wody. Wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć nasączone w gorzkiej mocnej kawie ciastka .
Galaretki rozmieszać z gorącą wodą. Przestudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, na koniec wlewać powoli galaretkę. Wylać na krem miętowy. Wstawić do lodówki na pół godziny. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Udekorować listkami mięty.