Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Migdałek to warstwowy przysmak, który łączy smak migdałów i czekolady. Pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje!
Forma 26x36 cm
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4272
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416937
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4272
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416937
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Przygotuj ciasto. Utrzyj całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do niej mąkę pszenną, a następnie zmielone na pył migdały. Całość wymieszaj delikatnie z płynnym, przestudzonym masłem – do połączenia składników.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 26x36 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut – aż ciasto uzyska złocisty kolor. Odstaw do przestudzenia. Przekrój na 3 blaty.
Przygotuj ganache czekoladowy. Zagotuj w rondelku śmietanę kremówkę. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Odstaw na kilka minut, by czekolada się rozpuściła. Wymieszaj na gładką masę.
Przygotuj krem migdałowy. Utrzyj jajka z cukrem i solą w kąpieli wodnej – aż masa zbieleje i znacznie powiększy swoją objętość. Odstaw do przestudzenia. Utrzyj masło do białości. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do niego masę jajeczną. Na koniec wlej likier migdałowy. Możesz zastąpić go kilkoma kroplami aromatu migdałowego.
Na pierwszej warstwie ciasta rozsmaruj cienko trochę czekoladowego ganache. Ułóż warstwę z połowy kremu. Posmaruj kolejny blat ganache z obu stron i ułóż na kremie. Rozprowadź na blacie drugą część kremu i przykryj go blatem posmarowanym z obu stron ganache. Wstaw do lodówki.
Przygotuj polewę czekoladową. Roztop w rondelku czekoladę i masło. Wymieszaj. Gdy polewa nieco przestygnie, rozprowadź ją na cieście. Wstaw je z powrotem do lodówki. Przed podaniem oprósz drobno posiekanymi migdałami.