Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mieszanka słodkiego i kwaśnego - delikatne, puszyste migdałowe ciasto, słodko-kwaśny rabarbar i odrobina bitej śmietany z ajerkoniakiem.
tortownica 22cm, mikser, 3 miski
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10390
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12828
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4579
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10390
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12828
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4579
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na małe kawałki. Wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno z solą i połową cukru. Żółtka ubić na puch z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszać masło i sok cytrynowy. W osobnej misce wymieszać mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać. Potem dodać białka, a na końcu dodać rabarbar. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru, dolać ajerkoniak. Ostudzone ciasto posypać pudrem i płatkami migdałowymi. Pokroić i podawać z łyżką ubitej śmietany. Smacznego :)