Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzio prosty i smaczny przepis na wykonanie ciasta do kawy lub herbatki. Zawsze się udaje i szybko znika. Jest alternatywą na niezapowiedzianych gości.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5234
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 809
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11632
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5234
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 809
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11632
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Całe ciasto robimy w jednej misce odpowiedniej wielkości. Kruszymy do miski drożdże, dodajemy łyżkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Rózgą wszystko dobrze roztrzepujemy aby się rozpuściło. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Następnie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, jajko, cukier wanilinowy, miękkie masło. Wyrabiamy mikserem, a następnie kilka razy rękoma. Formujemy kulkę i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1 godziny.
Po wyrośnięciu jeszcze kilka razy zagniatamy i wykładamy na wyłożoną papierem blachę. Dokładnie ciasto rozciągamy na blasze i robimy wgłębienia na całej powierzchni wielkości, kciuka. Do tych wgłębień wciskamy wcześniej pokrojone bardzo zimne kawałeczki masła. Masło i całą powierzchnię posypujemy równomiernie 50 g cukru i rozkładamy płatki migdałowe. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190°C, góra/dół i pieczemy 20-30 minut do zarumienienia się migdałów. Wystawiamy ciasto z piekarnika, powierzchnię jeszcze gorącego ciasta polewamy płynną śmietaną i odstawiamy do wystygnięcia.