Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne w latach 70. ubiegłego wieku ciasto Milioner swoją nazwę zawdzięcza najprawdopodobniej bogactwu składników. Według innej teorii rzecz w tym, że jego karmelowa polewa przypomina złoto. Złośliwi twierdzą, że tak naprawdę chodzi o milion kalorii, których ciasto dostarcza. Zgodnie z oryginalnym przepisem nie jest ani aż tak drogie, ani tak efektowne, ani tak kaloryczne, jak by się mogło wydawać. Przygotuj je więc naprawdę „na bogato”!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj do piany cukier, po jednym żółtku, a następnie cienką stróżką wlej olej. W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki połącz szpatułką z masą jajeczną. Przelej ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwa blaty, odcinając z wierzchniego „skórkę”. Każdy nasącz ostudzoną kawą.
Podgrzej 2/3 masy kajmakowej. Ma się lekko upłynnić, ale nie może być gorąca. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj 3 łyżki śmietany z żelatyną. Tak przygotowaną połącz z resztą śmietany. Podziel śmietanę na pół. Jedną część dokładnie wymieszaj z 2/3 masy kajmakowej. Drugą połowę śmietany połącz z serkiem mascarpone. Dopraw masę serową do smaku cukrem pudrem i sokiem z limonki.
Ułóż na dnie tortownicy spodni blat biszkoptu. Przełóż na niego masę kajmakową. Nałóż na nią drugi blat, lekko dociśnij i wyłóż masę serową. Wyrównaj. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie lekko upłynnij resztę masy kajmakowej i wylej na ciasto. Wstaw z powrotem do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj ciasto startą na tarce czekoladą.