Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne w latach 70. ubiegłego wieku ciasto Milioner swoją nazwę zawdzięcza najprawdopodobniej bogactwu składników. Według innej teorii rzecz w tym, że jego karmelowa polewa przypomina złoto. Złośliwi twierdzą, że tak naprawdę chodzi o milion kalorii, których ciasto dostarcza. Zgodnie z oryginalnym przepisem nie jest ani aż tak drogie, ani tak efektowne, ani tak kaloryczne, jak by się mogło wydawać. Przygotuj je więc naprawdę „na bogato”!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 299
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4365
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3610
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30314
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 299
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4365
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3610
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30314
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj do piany cukier, po jednym żółtku, a następnie cienką stróżką wlej olej. W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki połącz szpatułką z masą jajeczną. Przelej ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwa blaty, odcinając z wierzchniego „skórkę”. Każdy nasącz ostudzoną kawą.
Podgrzej 2/3 masy kajmakowej. Ma się lekko upłynnić, ale nie może być gorąca. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj 3 łyżki śmietany z żelatyną. Tak przygotowaną połącz z resztą śmietany. Podziel śmietanę na pół. Jedną część dokładnie wymieszaj z 2/3 masy kajmakowej. Drugą połowę śmietany połącz z serkiem mascarpone. Dopraw masę serową do smaku cukrem pudrem i sokiem z limonki.
Ułóż na dnie tortownicy spodni blat biszkoptu. Przełóż na niego masę kajmakową. Nałóż na nią drugi blat, lekko dociśnij i wyłóż masę serową. Wyrównaj. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie lekko upłynnij resztę masy kajmakowej i wylej na ciasto. Wstaw z powrotem do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj ciasto startą na tarce czekoladą.