Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Minotaur to tradycyjny deser o tajemniczo brzmiącej nazwie – trudno dziś ustalić, co ma wspólnego z mityczną postacią. W gruncie rzeczy to biszkopt czekoladowy z dwoma rodzajami kremu – przepyszny, prosty w wykonaniu, znakomity zarówno do popołudniowej kawy, jak i na świąteczny stół.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3850
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 992
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 574
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3850
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 992
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 574
Składniki
Przygotuj biszkopt: oddziel białka od żółtek i ubij je mikserem (na wysokich obrotach) na sztywną pianę. Nadal miksując (na niskich obrotach) dodaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy – delikatnie mieszając ją łyżką do połączenia składników – dodaj partiami przesianą przez sitko mąkę z kakao. Biszkopt przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach ok. 24x24 cm. Piecz 15-20 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym do 170°C piekarniku.
Przygotuj masę mleczną: cukier rozpuść w mleku w rondelku na wolnym ogniu (tak, by się nie przegotowało). Miękkie masło utrzyj (na wysokich obrotach miksera) z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo (cały czas miksując na niskich obrotach) dodaj do masy przestudzone mleko z cukrem, a następnie mleko w proszku. Jednolitą masę rozsmaruj na wystudzonym biszkopcie i wstaw do lodówki.
Przygotuj krem czekoladowy: Rozpuść pokruszoną czekoladę w kremówce (w rondelku, na wolnym ogniu). Cały czas mieszaj, by się nie przypaliła. Nie dopuść też do zagotowania śmietany. Gdy masa czekoladowa przestygnie, zmiksuj ją z serkiem mascarpone na jednolity krem. Krem wyłóż na masę mleczną. Pozostaw ciasto Minotaur w lodówce co najmniej na kilka godzin, nim przystąpisz do konsumpcji.