Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto miodowe ma charakterystyczną złotą skórkę, a dodatek startej z cytryny skórki sprawia, że nie jest aż tak słodkie jak mogłoby się wydawać.
Tortownica 24 cm.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12290
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1556
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12290
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1556
Składniki
Rodzynki wypłucz w gorącej wodzie przegotowanej, a następnie odsącz i osusz.
W rondelku roztop masło, a następnie dodaj płynny miód. Mieszaj, aż składniki się połączą, i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
W dużej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie puszysta. Dodaj przestudzoną mieszankę miodowo-maślaną i wymieszaj.
W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj skórkę z cytryny i odrobinę soli. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż powstanie jednolite ciasto. Na koniec delikatnie wmieszaj rodzynki.
Przelej ciasto do przygotowanej formy o wymiarach 24 cm.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia w formie, a następnie podawaj, np. posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.