To ciasto idealnie sprawdza się gdy mamy nadmiar jabłek (a akurat u mnie na ogrodzie ich nie brakuje). Jest pracochłonne, ale za to bardzo smaczne. Ja przygotowanie placków z masami rozkładam sobie zawsze na dwa dni - w jeden dzień piekę blaty i gotuję np. budyń, a w drugi przekładam. Takie ciasto im dłużej poleży, tym jest smaczniejsze :)
Ciasto miodowe z budyniowo - jabłkową masą
Składniki
- Biszkopt: 6 jajek 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto miodowe: 2 szkl. mąki pszennej 10 dag cukru 15 dag masła
- 1 łyżeczka sody 2 łyżki miodu 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1/2 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny
- cukier waniliowy 2 łyżki masła galaretka (np. cytrynowa)
- Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru
- 200 g masła w temp. pokojowej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu
- Poncz: sok grejpfrutowy rum
Składniki
- Biszkopt: 6 jajek 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto miodowe: 2 szkl. mąki pszennej 10 dag cukru 15 dag masła
- 1 łyżeczka sody 2 łyżki miodu 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1/2 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny
- cukier waniliowy 2 łyżki masła galaretka (np. cytrynowa)
- Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru
- 200 g masła w temp. pokojowej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu
- Poncz: sok grejpfrutowy rum

Etapy przygotowania
Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem soli i cukru. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie miksujemy, a następnie przelewamy do blachy o wymiarach 25 x 25 i pieczemy ok 40 minut w 180*C.
Przygotowanie ciasta miodowego: masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miód, śmietanę, mąkę z sodą. Wyrabiamy mikserem tak długo, aż składniki się połączą. Ciasto wykładamy łyżką na taką samą blachę, jak piekliśmy biszkopt. Blat miodowy pieczemy w 180*C przez 30 minut.
Przygotowanie kremu budyniowego: na ogniu stawiamy 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej 1 szklance rozpuszczamy budyń, a następnie dodajemy do gotującego mleka. Gdy budyń zgęstnieje odstawiamy go z ognia i całkowicie studzimy do temperatury pokojowej. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyń. Na końcu ucierania wlewamy sok z cytryny i rum.
Przygotowanie masy jabłkowej: jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy razem z cukrem na maśle ok 15 minut. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy (koniecznie poza palnikiem!).
Biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto przekładamy w blaszce w kolejności: biszkopt - poncz - jabłka - ciasto miodowe - masa budyniowa - biszkopt - poncz. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

zdj

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 340

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 771

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 104
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 282
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 340

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 771

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 104
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 282



Składniki
- Biszkopt: 6 jajek 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto miodowe: 2 szkl. mąki pszennej 10 dag cukru 15 dag masła
- 1 łyżeczka sody 2 łyżki miodu 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1/2 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny
- cukier waniliowy 2 łyżki masła galaretka (np. cytrynowa)
- Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru
- 200 g masła w temp. pokojowej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu
- Poncz: sok grejpfrutowy rum
Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem soli i cukru. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie miksujemy, a następnie przelewamy do blachy o wymiarach 25 x 25 i pieczemy ok 40 minut w 180*C.
Przygotowanie ciasta miodowego: masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miód, śmietanę, mąkę z sodą. Wyrabiamy mikserem tak długo, aż składniki się połączą. Ciasto wykładamy łyżką na taką samą blachę, jak piekliśmy biszkopt. Blat miodowy pieczemy w 180*C przez 30 minut.
Przygotowanie kremu budyniowego: na ogniu stawiamy 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej 1 szklance rozpuszczamy budyń, a następnie dodajemy do gotującego mleka. Gdy budyń zgęstnieje odstawiamy go z ognia i całkowicie studzimy do temperatury pokojowej. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyń. Na końcu ucierania wlewamy sok z cytryny i rum.
Przygotowanie masy jabłkowej: jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy razem z cukrem na maśle ok 15 minut. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy (koniecznie poza palnikiem!).
Biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto przekładamy w blaszce w kolejności: biszkopt - poncz - jabłka - ciasto miodowe - masa budyniowa - biszkopt - poncz. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
zdj