Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto to po prostu HIT! Nie okłamię Was mówiąc, że jest to moje ulubione ciasto! Jest dość słodkie, ale krem śmietankowy, który nie zawiera cukru, idealnie balansuje smaki.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4713
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 87
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 106
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 326
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4713
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 87
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 106
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 326
Składniki
Puszkę z mlekiem skondensowanym gotujemy według instrukcji.
Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, cukier wanilinowy, miód, jajka, sodę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 równe części. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia (u mnie 29×24 cm) i przekładamy do nich ciasto (można je rozwałkować lub po prostu wykleić nimi blaszki). Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez około 20 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę zaczynamy ubijać dopiero kiedy ciasta się wystudzą. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Ubijamy śmietanę na puszysty krem, pod koniec ubijania dodajemy śmietanfix i przestudzoną żelatynę. Przygotowanym kremem przekładamy ciasta. Górę smarujemy karmelem i posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego ;)