Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Mississippi to klasyk z południa Stanów Zjednoczonych. W oryginalnej wersji jest idealnym deserem dla amatorów słodkości – zawiera mnóstwo cukru i polewę z pianek marshmallows. Poniżej znajdziesz przepis na nieco odchudzony wariant. Ciasto zwieńczone jest swojską pianką z białek zamiast marshmallows, a jego słodycz przełamują kwaskowe wiśnie.
Forma 24x28 cm
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5781
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1232
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12436
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5230
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5781
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1232
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12436
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5230
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej.
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło. Pokrusz do niego czekoladę. I wymieszaj do połączenia składników. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej ekstrakt waniliowy, a następnie – partiami – przesianą przez sitko mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Połącz obie masy w jednolite ciasto. Przelej je do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x28 cm. Na wierzchu rozprowadź frużelinę wiśniową.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut.
Kiedy ciasto będzie się piekło, ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodaj cukier. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, dodaj skrobię ziemniaczaną.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C. Przełóż pianę z białek na podpieczone ciasto. Wstaw je z powrotem do piekarnika i piecz przez około 30 minut (beza powinna być lekko zarumieniona i popękana z wierzchu, stan ciasta sprawdź metodą „suchego patyczka”).
Ostudź ciasto w lekko uchylonym piekarniku. Gdy wystygnie całkowicie długim nożem przekrój je na dwa blaty (ostrożnie, by nie uszkodzić bezy). Spód posmaruj konfiturą i złóż ponownie w całość.