Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie puszystego biszkoptu z delikatnym kremem budyniowym, a to wszystko oblane polewą czekoladową.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2247
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1351
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 508
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1161
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2247
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1351
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 508
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1161
Składniki
Ciasto: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na gładką masę i dodaję do białek. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystkie składniki dokładanie ze sobą łączę. Masę przelewam do wyłożonej papierem blachy i piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C.
Krem: W szklance mleka rozpuszczam dwa opakowania budyniu, pozostałe mleko zagotowuję. Do gotującego się mleka wlewam rozpuszczony budyń i energicznie mieszam do czasu, aż zgęstnieje. Budyń studzę. Pół kostki masła ucieram z cukrem pudrem, do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodaję po łyżce ostudzonego budyniu. Całość dokładnie miksuję. Jeśli pojawią się grudki, dolewam stopniowo mleko i ubijam.
Polewa kakaowa: Kakao i cukier wsypuję do garnka. Dodaję wodę i gotuję do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Cały czas mieszam. W powstałej masie roztapiam pół kostki masła. Gdy masło się rozpuści, gotuję wszystko jeszcze ok. 3 minut, oczywiście cały czas mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Polewę studzę.
Wystudzony biszkopt przecinam wzdłuż na dwie części. Na spodnim blacie rozsmarowuję warstwę kremu, którą przykrywam kolejną warstwą ciasta. Wierzch smaruję polewą czekoladową. Wkładam do lodówki na około godzinę.