Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort z motywem Halloween, idealnie sprawdzi się na imprezie i to nie tylko dla dzieci!
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5677
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 583
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5677
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 583
Składniki
Ciasto czekoladowe: Sypkie składniki przesiej i połącz w dużej misce Dodaj mokre składniki i wymieszaj do powstania jednolitej masy (może mieć trochę grudek) Przelej do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia Piecz w 180°C przez ok. 45-50 min do suchego patyczka (grzałka góra-dół) Po wystygnięciu zetnij najbardziej wystającą górkę z ciasta, a resztę podziel na trzy równe krążki
Masa z masłem orzechowym: Miękkie masło utrzyj z cukrem i esencją waniliową do białości (ok. 10 min) Dodaj serek i masło orzechowe (ew. szczyptę soli), zmiksuj do powstania jednolitej masy Odłóż trochę masy do woreczka z dekoracyjną końcówką (ok. 3-4 łyżki) Resztę masy podziel na trzy części, z czego jedną nieco większą na górę i boki ciasta
Tort na Halloween: Na paterze lub talerzu ułóż pierwszy krążek ciasta Rozsmaruj na nim pierwszą część masy i przykryj drugim krążkiem ciasta Tak samo postąp z kolejną warstwą * Na środkową warstwę polecam użyć górnego najbardziej wypukłego krążka, który należy obrócić do góry nogami. Dzięki temu ciasto będzie maksymalnie płaskie po złożeniu. Górę i boki tortu pokryj dokładnie ostatnią częścią masy, użyj szpatułek do wyrównania masy (wierzch tortu powinien być płaski jak stół
Dekoracja: Dotnij opłatek na średnicę tortu Opłatek dobrze przyciśnij, a następnie wygładź za pomocą łyżki, powinien dokładnie wszędzie przylegać, bez nierówności Zewnętrzną krawędź tortu udekoruj pozostawioną masą i posyp cukrową posypką Wstaw tort na min. kilka godz. do lodówki