Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 31-10-2019
Malinowe ciasto z migdałowym lukrem. Strasznie fajne!
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1967
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1967
Składniki
Ciasto: Jako iż Halloween się zbliża nie powinniście mieć problemu z kupieniem formy czaszki i żelkowych oczu. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z olejem i cukrem. Dodajemy mąki, proszek, barwnik, śmietanę i mieszamy. Na końcu dodajemy maliny i ubite białka. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut. Ciasto jest dość mokre (przez maliny). Jeśli chcecie lżejsze ciasto, zamiast malin dodajcie owoce liofilizowane lub jedynie barwnik. Lukier biały: Jajko sparzamy. Ubijamy z odrobiną cukru pudry na pianę. Dodajemy powoli cukier puder i ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Powinien być lekko płynny i dość gęsty. Ja miałam jajko "S" i wystarczyło mi 100g pudru. Na końcu dodajemy amaretto (syrop lub likier) i znów chwilę ubijamy. Lukier czarny: Odkładamy 3 łyżki białego lukru i dodajemy do niego barwnik spożywczy lub węgiel aktywowany - taki z apteki. Węgiel najlepiej kupić w kapsułkach i wysypać zawartość do lukru.
Ciasto po przestygnięciu smarujemy białym lukrem. Dekorujemy czarnym lukrem. Można to robić pędzelkiem lub patyczkiem do szaszłyków - końcówka idealnie się nadaje do rysowania. Dodajemy żelkowe oczy i odstawiamy do zastygnięcia lukru. Ciasto w środku jest czerwone, co daje bardzo ciekawy efekt przy krojeniu.